Practice Reasoning Questions for Railway Group D examination 2018

0
529
Practice Reasoning Questions for Railway Group D examination 2018

Practice Reason Questions for Railway Group D examination 2018: Indian Railway Recruitment Board (RRB) will conduct its online examination for the recruitment of Group D in the month of April/May. RRB will definitely be muddling up the questions to see, if a candidate is mentally prepared for the exam.

Questions based on Reasoning Ability are fun to solve, provided you really know and understand the problem. Here we are giving you some important practice Questions which will surely help you prepare for RRB Group D Reasoning & maximize your score

 

Practice Reason Questions for Railway Group D examination 2018

Over here, we are listing some important questions for Railway Group D Reasoning section. Candidates are advised to go through these questions to prepare efficiently for the upcoming  examination 2018.

Q1. Select the related word/letters/number from the given alternatives

Norway : Oslo : : Poland : ? 

(A) Doha

(B) Moroni

(C) Warsaw

(D) Kigali

Answer:  C

Explanation: There is relation of country and their capital.

Q2. Select the related word/letters/number from the given alternatives.

KLIT : PORG : : DEWQ : ?

(A) WVDJ

(B) WIPN

(C) WNIJ

(D) WTSJ

Answer: A

Explanation: WVDJ

Q3. Select the related word/letters/number from the given alternatives.

45 : 1625 : : 95 : ?

(A) 8125

(B) 2581

(C) 2581

(D) 2564

Answer: A

Explanation: 45 = (4)2 , (5)2 = 1625 Similarly, 
95 = (9)2 (5)2 = 8125

Q4. Find the odd word/letters/number pair from the given alternatives.

(A) Steradian

(B) Newton

(C) Inductance

(D) Farad

Answer: C

Explanation: Inductance
Except option (C), all others are units. The unit of Inductance is henry.

Q5. Find the odd word/letters/number pair from the given alternatives.

(A) VDNE

(B) WEXF

(C) UCKB

(D) QIME

Answer: D

Explanation: V= 22 = 2 + 2 = 4 = D, N = 14 = 1 + 4 = 5 = E

W= 23 = 2 + 3 = 5 = E, X = 24 = 2 =4 = 6 = F

U = 21 = 2 + 1 = 3 = C, K = 11 = 1 + 1 = 2 = B

Q = 17 = 1 + 7 = 8 = H, M = 13 = 1 + 3 = 4 = D

Q6. Find the odd word/letters/number pair from the given alternatives.

(A) 87 – 15

(B) 52 – 10

(C) 89 – 72

(D) 54 – 20

Answer: A

Explanation: 87 = 8+7 = 15
52 = 5 × 2 = 10
89 = 8 × 9 = 72
54 = 5 × 4 = 20

Q7. A series is given, with one term missing. Choose the correct alternative from the given options that will complete the series. 

9, 30, 99, 324, (?)

(A) 1849

(B) 1053

(C) 1563

(D) 1142

Answer: B

Explanation: 9×3+3 = 30, 30×3+9 = 99, 99×3+27
= 324, 324×3+81 = 1053

Q8. A series is given, with one term missing. Choose the correct alternative from the given options that will complete the series.

KWZ, PDA, QEB, (?)

(A) JMV

(B) JVR

(C) JVY

(D) JVZ

Answer: C

Explanation:

Q9. Rahul is 6 years older than his sister and four times as old as his brother. If the brother becomes 25 years old after 5 years then what is the present age of Rahul?

(A) 74 years

(B) 69 years

(C) 64 years

(D) 80 years

Answer: D

Explanation:

80 years
Rahul = Sister+ 6
Rahul = 4 Brother
Brother + 5 = 25 years  
So, at present the brother’s age is
= 25-5 = 20 years. 
Therefore, at present the Rahul’s age is = 20 x 4 = 80 years.

Q10. Pointing to a girl, Veeru said,”She is daughter of my only son’s mother’s husband.” How is the girl related to Veeru?

(A) Daughter

(B) Mother

(C) Sister

(D) Wife

Answer: A

Explanation:

Q11. Consider the given statement/s to be true and decide which of the given conclusions can definitely be drawn from the given statement.

Statement: 
‘If you work with company X, the company will provide you many facilities.’- An advertisement. Conclusions:
I.   People want to work in company X

II.  Other companies do not provide such facilities.

(A) Both I and II follow

(B) Only I follows

(C) Only II follows

(D) Neither I nor II follows

Answer: D

Explanation: Both conclusions are not related to the given statement

Q12. In each question given below two statements are followed by two conclusions. You have to take the given statements to be true even if they seem to be at variance from the commonly known facts. Read the conclusions and decide which logically follows.

Statement:
All philosopher are men.
Socrates was a philosopher.
Conclusions:
1. Socrates was the man.
2. Women cannot become a philosopher.

(A) Only I follows

(B) Only II follows

(C) Both do not follow

(D) Both follow

Answer: A

Explanation:

Q13. If Sunita is taller than Anita. Reena is taller than Chitra but is shorter than Banu. Anita is shorter than Chitra. Chitra is taller than Sunita. Who is the smallest?

(A) Sunita

(B) Anita

(C) Reena

(D) Banu

Answer: B

Explanation: Banu > Reena > Chitra > Sunita > Anita
So, Anita is the smallest.

Q14. Ram went towards east from his home. After walking a distance, he turned to the right. Then after walking some distance, he turned to the left and started walking.  Now he is waking towards which direction?

(A) North

(B) East 

(C) West 

(D) South

Answer: B

Explanation: The path of the RAM is as follows.   

 

      
It is clear from the diagram that Ram is moving towards east

Q15. In a certain code language ORANGE is written as 575196 then what will be the code for EXPRESSED in that code language?

(A) 451159765

(B) 451151519

(C) 519245115

(D) 451152136

Answer: A

Explanation: 451159765

Q16. In a row of children, Ravi is fourth from the right and Shyam is second from the left. When they interchange their position to each other then Ravi becomes ninth from the right. What is the position of Shyam from left?

(A) Fifth

(B) Sixth

(C) Seventh

(D) Eighth

Answer: C

Explanation:

In each question given below three statements are followed by two conclusions numbered I, II and III. You have to take the three given statements to be true (even if they seem to be at variance from the commonly known facts). Read the conclusions and decide which conclusion does not logically follow. Give answer 

  1. Statements:
    All 12 are 15.
    Some 15 are 28.
    All 28 are 26.
    Conclusions:
    I.   Some 26 are not 12.
    II.  Some 26 being 15 is a possibility.
    III. Some 28 are 12.

(A) If only conclusion I does not follow.

(B) If only conclusion II does not follow.

(C) If only conclusion III does not follow.

(D) If all conclusions do not follow.

Answer: D

Explanation:

  1. Statements:
    No 33 is a 44.
    No 44 is a 55.
    No 55 is a 10.
    Conclusions:
    I.   All 44 not being 33 is a possibility.
    II.  All 10 are not 44.
    III.  All 55 are not 33.

(A) If only conclusion I does not follow.

(B) If only conclusion II does not follow.

(C) If only conclusion III does not follow.

(D) If all conclusions do not follow.

Answer: D

Explanation:

Passage :

Study the following information carefully and answer the questions given below.

Eight persons A, F, G, K, M, C, B and S are sitting in a row and all of them facing towards south but not necessarily in the same order.
F sits between M and K. A and G are not the neighbour of B.  F is third to the right of B and second to the left of C

Q19. How many persons sit between A and K?

(A) None

(B) One

(C) Three

(D) Cannot be determined

Answer: D

Explanation:

Q20. Who is fifth to the left of C?

(A)B

(B)S

(C)G

(D)M

Answer: A

Explanation:

Q21. Who is/are neighbour of S?

(A) M and B

(B) K and B

(C) M/K and B

(D) C and G

Answer: C

Explanation:

Q22. If A sits at one end of the row, then what is the position of G with respect to K?

(A) Fourth to the right.

(B) Second to the right.

(C) Fourth to the left.

(D) Cannot be determined.

Answer: D

Explanation:

Q23. Four of the following five are alike in a certain way and so form a group. Which one of the following does not belong to that group?

(A)C

(B)F

(C)B

(D)G

Answer: D

Explanation:

Q24. Fill the blanks.

_bbm_amb_m_a_bb

(A) mbabm

(B) abmab

(C) mabam

(D) ambbm

Answer: C

Explanation: mbb/maa./mbb/maa/mbb

Q25. Find out the related word/letter/number from the given alternatives.

17 : ? :: 145 : 195

(A) 42

(B) 35

(C) 30

(D) 24

Answer:  B

Explanation: As
(12)2 + 1 = 145
And(14)2 – 1 = 195
Similarly (4)2 + 1 = 17
And? = (6)2 – 1 = 35

OnlineTyari has the recipe: Mix appropriate strategy with a pinch of  best recommended study materials and you will be served success !!!!

Stay connected for more information regarding RRB Recruitment 2018. To excel in Railways Examinations, download the Best Railway Exam Preparation App for free.

Best Government Exam Preparation App OnlineTyari

Leave a Reply