As you all know that RRB JE CBT 1 is starting from 22nd May 2019 onwards. we hope that you have already started your preparation because practice is really important at this time. Mathematics is an important section in Railway Exams. So we are providing you some important questions in this article. So do practice and increase your score.

## Railway Ki Pathshala:RRB JE CBT 1 2018-19:Mathematics Questions: Quiz 3

1) Rs. 231 is divided in the ratio 7: 4. The smaller share is equal to ____

a) Rs. 132

b) Rs. 84

c) Rs. 66

d) Rs.147

Ans. (b)

Rs. 231 is divided in the ratio 7: 4.

So, the smaller share =(4/11)×231

=Rs. 84

2) The ratio of boys to girls in a school is 9:11. If 50 boys are admitted and 50 girls leave the school, the ratio becomes 13: 15. The original number of girls in the school is:

a) 1850

b) 1575

c) 1650

d) 1925

Ans. (d)

Let the number of boys and girls in a school are 9x and 11x.

According to the question,

(9x+50)/(11x−50)=13/15

⇒135x+750=143x−650

⇒8x=1400

⇒x=175

Original number of girls = 11x

=11×175=1925

3) Incomes of X and Y are in the ratio 7 : 6. Their expenditures are in the ratio 6 : 5. If both save Rs 640 at the end of the month, then what is the income (in Rs) of X?

a) 4680

b) 4480

c) 3860

d) 4200

Ans. (b)

Let Incomes of X and Y be 7x and 6x respectively

And,

Expenditures of X and Y be 6y and 5y respectively

ATQ,

7x – 6y = 640……………………… (1)

6x – 5y=640…………………………. (2)

After multiplying equation 1 and 2 by 6 and 7 respectively, x and y comes equal to 640

Therefore,

Income of X = 7×640 = Rs.4480

4) Two equal jars are filled with the solutions of spirit and water. In the first Jar, the ratio of spirit and water is 5:7 and that in the second Jar is 7:13. The contents of the Jars are then emptied into a single container. The ratio of spirit and water in it’s is-

a) 23:37

b) 37:23

c) 35:33

d) 3:4

Ans. (a)

The ratio of spirit and water in the first Jar = 5:7

The ratio of spirit and water in the second Jar = 7:13

Let each Jar contains Mixture = LCM of (5+7=12) and (7+13= 20) =60 unit

Spirit in the first Jar =60× (5/12) =25

Water in the first Jar =60× (7/12) =35

Spirit in the second Jar =60× (7/20) =21

Water in the second Jar =60× (13/20) =39

Required Ratio = (25+21):(35+39)=46:74=23:37

5) If A:B=2:3, 5B=4C and 2C=5D, then A:B:C:D is –

a) 6:8:12:15

b) 8:12:15:6

c) 8:15:12:6

d) 8:12:6:15

Ans. (b)

A:B=2:3 ; 5B=4C ; 2C=5D

A:B=2:3 ; B:C=4:5 ; C:D=5:2

Here we choose the common letter as the pivot letter

B:C=4:5 ; C:D=5:2 Here “C” is common in both, so make it equal in both ratios(But already it is equal in both ratios).

So, B:C:D=4:5:2

And A:B=2:3 ; B:C:D=4:5:2 Here common letter is “B”, so make it equal in both ratios.

(A:B=2:3)×4 ;(B:C:D=4:5:2)×3

A:B=8:12 ; B:C:D=12:15:6

A:B:C:D=8:12:15:6

6) The cash difference between the selling price of an article at a profit of 4% and 8% is Rs. 3. The ratio of two selling price is :

a) 25 : 27

b) 26 : 27

c) 26 : 31

d) 26 : 29

Ans. (b)

Selling price 1 = 104% of CP

Selling price 2 = 108% of CP

Therefore,

Ratio of both selling prices = 104:108 = 26:27

7) Find the fourth proportional to 12, 18, 20,?

a) 30

b) 50

c) 35

d) 40

Ans. (a)

Let fourth proportional be x

ATQ,

12 :18 :: 20 : x

12/18=20/x

So, x= 30

8) Divide Rs 169 in the ratio 2: 5 : 6 . The rupees in the respective ratios are given by:

a) 26, 66 & 77

b) 26, 65 & 78

c) 25, 67 & 78

d) 26, 70 & 73

Ans. (b)

Let ratios be 2x, 5x and 6x respectively.

ATQ,

2x+5x+6x = 169

13x = 169

x = 13

Hence,

Respective ratios are 2x = 2*13 = 26, 5x = 5*13 = 65 and 6x = 6*13 = 78

9) A bag contains notes of Rs.10, Rs 20, and Rs 50 in the ratio of 1:3:5. If the total value of money in the bag is Rs 1920, find the number of Rs 20 notes.

a) 6

b) 30

c) 18

d) 12

Ans. (c)

The ratio of no. of notes is 1:3:5

Let the no. of Rs. 10 note is 1x, Rs. 20 note be 3x and Rs. 50 note be 5x

So,

Amount of Rs. 10 note will be x×10=10x rupees

Amount of Rs. 20 note will be 3x×20=60x rupees

Amount of Rs. 50 note will be 5x×50=250x rupees

Now, Total amount will be 10x+60x+250x=320x

ATQ, 320x=1920

So, x=6

Therefore,

Number of Rs. 20 notes =3x=3×6=18

10) A pack of chocolates is divided between three friends Amar, Akbar and Anthony in the ratio 3:4:5 respectively. If Akbar gets 50 chocolates more than Amar, then how much does Anthony get?

a) 250

b) 100

c) 150

d) 200

Ans. (a)

Let amar, akbar and Anthony gets 3x, 4x and 5x chocolates respectively.

ATQ,

4x-3x=50

So, x =50

Therefore,

Anthony gets 5x = 5×50 = 250 chocolates.