RRB NTPC GK Exam Questions: 30 April 2016

3
2829
RRB-NTPC-GK-Exam-Questions-30-April-2016

RRB GK Questions: Non-Technical Recruitment Examination for selecting candidates to various posts in the Indian Railways have now started. Continuing our earlier efforts to breakdown the question paper, here are the GK Question List for 30 April 2016.

Millions of candidates are competing for 18252 Vacancies for Non-Technical Posts and the going only gets tough. But, surprisingly, the difficulty level of RRB Exam has been easy till now. To read in detail about it, please give this article on RRB NTPC Exam Review a thorough read.

RRB-NTPC-Exam-Analysis-Expected-Cutoff-2016-Check-Now

Must Read: RRB NTPC Exam Analysis 2016

Since there a lot of candidates who are yet to attempt the written examination, we have compiled a list of questions that have occurred on 30 April RRB NTPC Examination in all Shifts. These questions are specific to General Knowledge (GK) only.

If you are someone who is yet to attempt the written examination for RRB NTPC Recruitment, we would suggest you read these questions thoroughly.

 

RRB NTPC GK Questions – 30 April 2016

These were a few specific questions asked in RRB NTPC General Awareness Section which candidates might have found tough, confusing or difficult to attempt. The Examination will be conducted in 3 Shifts.

1. In which year for the first time Commonwealth game was held?
Ans. 2010

2. A famous personality who wrote Wings of Fire book was ____________.
Ans. Dr. A.P.J. Abdul Kalam

3. The Jalikattu game is associated with which state?
Ans. Tamil Nadu

4. Audiphones was invented by _____ in 1910?
Ans. Nathaniel Baldwin

5. For which disease, Chemotherapy is used as treatment
Ans. Cancer

6. Number of languages which are written in Indian Note?
Ans. 17

7. Whose signature is there on 1 Rupee Note?
Ans. Finance Secretary

8. Which among the following states achieved 100% inclusion in PMJDY?
Ans. Goa and Kerala

9. What is virus name of Chicken pox?
Ans. Varicella zoster virus

10. With which country India signed MOU to increase solar energy?
Ans. U.K.

11. Who is the 15th Prime Minister of India?
Ans. Narendra Modi

12. Who is First Women President of Indian National Congress Post Independence?
Ans. Indira Gandhi

13. What is MS Office?
Ans. Application Software

14. What is Dakshin Ganga?
Ans. Godavari

15. ______ is Computer key used for help menu?
Ans. F1 Button

16. Who designed Our Indian National flag?
Ans. Pingali Venkaiyya

17. Who is the First Woman to win Gold Medal in Olympics Boxing?
Ans. Nicola Adams

18. The Line of Control between India and Pakistan was constructed in _____.
Ans. 1972

19. Range of Decibel that can be heard by Human Ear?
Ans. 60-120 DB

20. What is Capital of Arunachal Pradesh?
Ans. Itanagar

21. What is Cloud Computing?
Ans. Service

22. Where is International Space University located?
Ans. France

23. Where Shravanabelagolalie in?
Ans. Karnataka

24. Where is Canton Tower located?
Ans. China

25. In which year great Bhagat Singh hanged?
Ans. 1931

26. Which country topped in FIFA rankings as per 7th Jan 2016?
Ans. Belgium

27. Process of separating Hydrogen and oxygen is _____.
Ans. Electrolysis

28. Which among the following is Cooking Gas?
Ans. LPG

29. Solar is related to Sun. Lunar is related to ______.
Ans. Moon

Did you find these questions easy or challenging? Let us assist you in preparing for RRB NTPC Examination in the best way possible.

 

RRB NTPC Study Plan & Exam Strategy

RRB Non-Technical Recruitment Exam 2016 Study Plan & Exam Strategy

Read: RRB NTPC Study Plan & Exam Strategy

This article will help you understand the types of questions essential towards getting a better score and also provide insights on how to attempt the RRB NTPC Written Examination. Reading this article is a must if one hopes to improve his/ her score in actual RRB Examination.

 

RRB NTPC: Do’s and Don’ts

How to Attempt RRB NTPC 2016

Read: RRB NTPC 2016: Do’s & Don’t while attempting the Written Exam

Almost every other RRB candidate will be attempting this examination for the first time. But, in order to stay ahead, you need to build a proper strategy and follow a correct procedure while attempting the written paper. Hence, this article is created in order to cater that need.

Stay connected for more information regarding RRB NTPC Recruitment 2016. To excel in Railways Exams, download the Best RRB Exam Preparation App for free.

Best Exam Preparation App OnlineTyari

For better response, post your queries on OnlineTyari Community.

3 COMMENTS

Write your comments

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.