Read many objective multiple choice questions of Aptitude - Aptitude-Profit Loss in English. Practise online thousands of questions related to Aptitude - Aptitude-Profit Loss. You can check online answer and try mock tests for Aptitude - Aptitude-Profit Loss Questions provided in English.
A sells an article which costs him Rs. 400 to B at a profit of 20%. B then sells it to C, making a profit of 10% on the price he paid to A. How much does C pay B ?
OOPS, your answer is incorrect
20% profit on 400 = (20/100) x 400 = 80
Thus A sells the article for 480 Rs. to B.
10% profit on 480 = (10/100) x 480 = 48
Thus B sells the article for 528 Rs. to C
A man buys an article for 10% less than its value and sells it for 10% more than its value. His gain or loss percent is ?
OOPS, your answer is incorrect
Let the value of the article be Rs. 100.
The man buys for 10% less than its value, therfore he buys for Rs. 90.
The man sells for 10% more than its value, therfore he sells for Rs. 110.
Obviously, he makes gain and the gain = 110 - 90 = 20
In percentage, Gain = (20/90) x 100 = 200/9 = 22.22.. %
Thus, he makes more than 20% profit.
30% loss on cost price in what percent loss on selling price?
OOPS, your answer is incorrect
Let the C.P= 100
30% loss on cost price = 70
percent loss on selling price = ( 30/70 ) x 100
= 300/7 = 42.85
John bought 15 apples for Rs.10 and sold them at the rate of 12 apples for Rs.12. What is the percentage of profit made by him?
OOPS, your answer is incorrect
John bought 15 apples for Rs.10, therefore price of an apple is 0.666.. .
He sells at the rate of 12 apples for Rs.12, thus the selling price of an apple in Rs. = 1
Profit = 1 - 0.666... = 0.333...
Percentage of profit = (0.333 ... / 0.666 ..) x 100 = 50%
The ratio of the cost price and the selling price is 4 : 5. The profit percent is ?
OOPS, your answer is incorrect
The ratio of the cost price and the selling price is 4 : 5, therefore the profit is 1 for 4.
Profit = (1/4) x 100 = 25%