Guest
Welcome, Guest

Login/Register

Aptitude - Aptitude- Speed

Read many objective multiple choice questions of Aptitude - Aptitude- Speed in English. Practise online thousands of questions related to Aptitude - Aptitude- Speed. You can check online answer and try mock tests for Aptitude - Aptitude- Speed Questions provided in English.

Two trains travel in opposite directions at 36 kmph and 45 kmph and a man sitting in slower train passes the faster train in 8 seconds. Then length of the faster train is ?

  • a
  • b
  • c
  • d
  • OOPS, your answer is incorrect

    Since, Two trains travel in opposite directions at 36 kmph and 45 kmph,
    Relative speed = (36 + 45) km/hr = [81 * (5/18)] m/sec = [45/2] m/sec.

    Length of train = [(45/2) * 8] m = 180 m.

Two trains are running at 40 km/hr and 20 km/hr respectively in the same direction. Fast train completely passes a man sitting in the slower train in 5 seconds. What is the length of the fast train?

  • a
  • b
  • c
  • d
  • OOPS, your answer is incorrect

    Since, two trains are running at 40 km/hr and 20 km/hr respectively in the same direction,
    Relative speed = (40-20) km/hr = [20 * (5/18)] m/sec = [50/9] m/sec.
    ஃLength of faster train = [(50/9) * 5] m = 250/9 m = 27 7/9 m.

A man is standing on a railway bridge which is 180 m long. He finds that a train crosses the bridge in 20 seconds but himself in 8 seconds. Find the length of the train and its speed?

  • a
  • b
  • c
  • d
  • OOPS, your answer is incorrect

    Let the length of the train be x metres.
    Then, the train covers x metres in 8 seconds and (x + 180) metres in 20 seconds.
    Length of the train = x/8 --- case(1)
    Length of the train = x + 180/20 --- case(2)

    Case(1) = Case(2)
    By solving,
    We get, Length of the train (x) = 120 m
    Speed of the train = 120/8 = 15 m/s = 15 x (18/5) = 54 km/hr

A train of length 150 metres takes 40.5 seconds to cross a tunnel of length 300 metres. What is the speed of the train in km/hr?

  • a
  • b
  • c
  • d
  • OOPS, your answer is incorrect

    Speed = Distance/time
    Total distance travelled by the train = tunnel length + train length itself.

    ஃTotal distance = 450 meters.
    time= 40.5 sec.

    Hence, Speed of the train = 450 / 40.5 = 11. 11 m/s
    Converting to km/hr = 11.11 x (18/5) ≈40

A train 240 m long passes a pole in 24 seconds. How long will it take to pass a platform 650 m long ?

  • a
  • b
  • c
  • d
  • OOPS, your answer is incorrect

    Speed of the train = distance or length of train / time

    Speed = 240 / 24 = 10 (m/s)

    Please note that when a train crosses a pole, it crosses with the distance of itself.

    So, the total distance will be equal to length of platform + length of train

    Total distance = 240 + 650 = 890 meters.

    Total time taken = distance / speed = 890 / 10 = 89 sec

Showing 161 to 165 of 167 (34 Pages)

Provide comments for current affairs in english